En skogsentreprenörs lönsamhet

Teknisk utnyttjandegrad (TU) – så mycket påverkar den ditt företag

Att antalet produktiva timmar per år har stor inverkan på lönsamheten i ett företag är knappast en nyhet för dig som är skogsentreprenör. Och om maskinerna av olika orsaker blir stillastående i timmar, eller i värsta fall dagar, blir stressnivån lätt hög. Faktum är att den tekniska utnyttjandegraden (TU) är en av de faktorer som påverkar produktiviteten och därmed även vinsten allra mest – oavsett vilket märke eller vilken modell din maskin har.

För att ta reda på hur mycket har vi räknat på ett exempel, där vi utgått från två av våra egna maskinmodeller, en 550F i gallring med medelstam 0,08 och en 590F i slutavverkning med en medelstam på 0,20. I båda fallen baserar vi beräkningarna på 3000h/år i maskintid och servicekostnaderna utgår ifrån en genomsnittlig timdebitering hos samtliga servicelämnare.

Resultatet visar att även en liten ökning av den tekniska utnyttjandegraden ger en stor effekt i ökad vinst. Exempelvis ger så lite som 2% ökad TU hela 8% i ökad vinst, vilket i rena pengar är inte mindre än 100 000 sek per år enligt ovan givna parametrar – väl värt att tänka på när du ska investera i en ny maskin.

Som nämnts så har den tekniska utnyttjandegraden stor inverkan oavsett vilket maskinmärke du har idag. På Eco Log är vi dock glada över att höra att merparten av de kunder vi möter framhåller just driftsäkerhet samt att service utförs enkelt och tidseffektivt som några av de främsta anledningarna till att de väljer maskiner från Eco Log. I våra uträkningar ser vi också att enbart det långa serviceintervallet på 1000h hos våra skördare och skotare i F-serien ger just cirka 2% utökad TU varje år jämfört med tidigare generationer– ett kvitto på att våra maskiner ger förutsättningar för att bedriva ett lönsamt skogsbruk.

Så påverkar du din egen TU

Förutom att jämföra egenskaperna hos olika maskiner finns det också saker du själv kan göra för att påverka din TU. Att ta väl hand om din maskin ökar dess livslängd och minskar risken för kostsamma reparationer som du kanske hade kunnat undvika.

Tänk på att:

  • Aldrig hoppa över den dagliga tillsynen av maskinen.
  • Alltid följa tillverkarens rekommendationer för aggregatets smörjpunkter.
  • Vara noga med att alltid ha väl slipade kedjor.
  • Se till att byta mindre slitage-delar i tid innan de riskerar gå sönder helt och orsaka längre reparationstider och ökad stilleståndstid.
  • Se till att ha bra belysning på maskinen. På så vis inte bara arbetar du bättre utan slipper också att anstränga synen under mörkare perioder.